HRANA

"Jejmo zdravo, hujšajmo z glavo!!"

 
   
 
   
   
 
 

 

Napreden iskalnik vseh pijač in jedač!

 

Izračunaj si svoj indeks telesne mase! TUKAJ

 
 

  Kako s prehrano znižati povišan krvni tlak?

     Nasveti za zdravo življenje


 

Žitarice

Jejte živila iz integralnih žitaric, saj boste tako zagotovili telesu koristne snovi, kot so minerali in vlaknine. To pomeni zbogom belemu kruhu, ogrski salami in koruznim kosmičem, saj morajo biti tudi žitarice za zajtrk polnovredne. Kadarkoli utegnete, jejte svežo zelenjavo, pri konzervirani in zamrznjeni pa bodite pozorni na vsebnost soli.  

 

Sol

Ne dosoljujte hrane, kar številni ljudje naredijo, še preden poskusijo jed. Solnico umaknite z mize. Ko kuhate, jed skrbno solite ter sol nadomeščajte z drugimi začimbami in limono. Zelenjavo iz konzerve pred pripravo temeljito sperite z vodo, saj boste tako zmanjšali količino soli.
 

Meso

Izogibajte se industrijskim salamam in klobasam ter vsem industrijskim prigrizkom, saj vsebujejo ogromno soli! Pravzaprav ne bi smeli zaužiti več kot ene žličke soli na dan.

Povečajte količino sadja in zelenjave in kupite manj mesa!

Vsaj dvakrat na teden se usmerite v vegetarijanstvo in meso zamenjajte s sojo ali zelenjavo, povečajte pa količino riža, testenin in stročnic.

 

Česen

Dokazano je da česen znižuje povišan krvni pritisk. Svetuje se, da bi ga naj vsak dan vključili v našo prehrano.

 

Zelena

Azijski narodi če tisočletja uporablajo to zelenjavo za zniževanje RR. Strokovnjaki so nedavno dokazali, da ne samo znižuje krvni tlak, pač pa tudi holesterol.

 

Vitamin C

Tudi pomanjkanje vitamina C lahko vodi k povišanemu krvnemu tlaku. Tega največ najdete v svežem sadju in zelenjavi.

 

Omega-3 kisline

Ribe vsebujejo največ teh koristnih snovi za ohranjanje zdravja in predvsem normalnega krvnega tlaka. Na Danskem so ugotovili, da bi naj vsaj 3-krat tedensko zaužili ribje meso.

 

Kava

Kaže da Kofein ni glavni krivec za povišan krvni tlak. Nekaterim ga lahko dvigne za krajši čas, za daljši čas pa ne učinkuje nevarno. Najbolj učinkuje na tiste, ki so pod stresom. Lahko pa je kofein v kavi toliko bolj nevaren pri tistih, ki že imajo povišan krvni tlak ali podobno predispozicijo.

 

Vsak dan spijte vsaj dva litra vode in če, potem prenehajte kaditi.

 

 

Vsak dan dodani recepti, koktajli, sadeži, nasveti, izračuni porabljenih kalorij, kako pravilno vaditi, ...